
DRM zwiększa piractwo?
7 października 2011, 18:00Naukowcy z Rice University i Duke University twierdzą, że rezygnacja przez przemysł muzyczny z zabezpieczeń DRM może przyczynić się do zmniejszenia piractwa. Specjalizujący się w zagadnieniach marketingu profesorowie Dinah Vernik, Devavrat Purohit i Preyas Desal wykorzystali technikę modelowania statystycznego by sprawdzić, jak obecność lub brak DRM wpływa na wybory konsumentów.

Wykorzystali neutrino do przesłania wiadomości
15 marca 2012, 12:48Naukowcy z University of Rochester i North Carolina State University jako pierwsi w historii wykorzystali neutrino do przesłania wiadomości. Uczeni wykorzystali znajdujące się w Fermilab urządzenia NuMI (NeUtrino beam at the Main Injector) do wygenerowania 25 impulsów

Niezwykłe topnienie na Grenlandii
25 lipca 2012, 11:46Przez kilkanaście dni lipca satelity NASA obserwowały niezwykle intensywne topienie się lodu na Grenlandii. Przez 30 lat prowadzenia satelitarnych badań wyspy nie zauważono, by topnieniu ulegały tak olbrzymie obszary.

Polska ojczyzną sera?
13 grudnia 2012, 09:49Analiza kwasów tłuszczowych pozostałych na ceramicznych sitach wykopanych na terenie Polski dowodzi, że naczynia były wykorzystywane do przetwarzania produktów mlecznych. Natomiast topologia ich otworów, która jest niezwykle podobna do topologii współczesnych sit do odsączania sera wskazuje, że służyły właśnie do wyrobu sera

GMO na wolności
31 maja 2013, 11:30Amerykański Departament Rolnictwa poinformował o znalezieniu na farmie w Oregonie eksperymentalnych niezatwierdzonych ziaren genetycznie modyfikowanej pszenicy. Nad odmianą tą pracowało przed laty Monstanto, ale w 2004 roku firma zrezygnowała z projektu i zakończyła wszelkie próby polowe

Wątroba "pożera" mózg?
18 października 2013, 08:41Osoby z otyłością brzuszną są trzykrotnie bardziej od szczupłych narażone na utratę pamięci i demencję. Naukowcy prawdopodobnie dowiedzieli się właśnie, dlaczego tak się dzieje

Niezwykły przypadek paleontologiczny
25 marca 2014, 13:12Przypadkowe odkrycie paleontologiczne kazało ekspertom zmienić pogląd na temat szans zachowania skamieniałości wystawionych na działanie czynników atmosferycznych. Znaleziona w 2012 roku przez paleontologa-amatora złamana kość gigantycznego żółwia okazała się idealnie pasować do kości opisanej już w 1849 roku

Płyty tektoniczne przyspieszyły?
2 września 2014, 08:18Wbrew wcześniejszym badaniom oraz temu, czego można się było spodziewać, Kent Condie, geochemik z New Mexico Institute of Mining and Technology twierdzi, że płyty tektoniczne przyspieszyły. Jeśli Condie ma rację, to może mieć to związek z niedawnym zdumiewającym odkryciem, iż w skorupie ziemskiej znajduje się więcej wody niż we wszystkich oceanach na powierzchni.
Zbadali "kobiecy wytrysk"
13 stycznia 2015, 12:13Francuscy specjaliści postanowili przyjrzeć się bliżej fenomenowi tzw. kobiecej ejakulacji. Wiadomo, że podczas orgazmu niektóre kobiety wydzielają z cewki moczowej duże ilości płynu, u innych zaś pojawia się niewielka ilość białej mlecznej substancji.

Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.